Pazartesi, Eylül 18, 2006

Güzel Şeyler....

Her zaman savunduğum bir görüşüm vardır; biz millet olarak ne tepki vermeyi ne de takdir etmeyi pek bilmeyiz. Aslında ikisi de yerinde ve doğru bir şekilde yapıldığında mutlaka sonuç verir. Yeri geldiğinde bireysel olarak gösterilen tepkiler, yeri geldiğinde toplu bir tepki olumlu sonuçlar doğurur.
Ancak, dediğim gibi, pek tepki gösteremediğimiz için, cesaretimizi bir türlü toplayamadığımız için yıllardır politikacısından sanatçısına, televizyoncusundan gazetecisine, bilim adamlarından din adamlarına kadar birçok kişi hayatımızı olumsuz etkiledi. Ama yazının asıl konusu bu değil.
Bizim, yani insanoğlunun bir yükümlülüğü vardır ki, sosyal yükümlülüklerimiz arasında insana en çok manevi hazzı bu verir: Teşekkür etmeyi ve takdir etmeyi bilmek.
Bu akşam bindiğimiz taksinin şoförü çok genç olmasına rağmen inanılmaz derecede kibar, saygılı ve duyarlıydı. Üstüne üstlük pek çokları gibi delice bir direksiyon manyaklığı yoktu. Sakin, ölçülü, yolcusunu düşünen bir yapıda bizi gideceğimiz yere götürdü. Tertemiz, hoş kokulu, acayip yazıların ve süslemelerin olmadığı bir otomobili vardı. Kısacası takdir edilmeyi hak ediyordu. İnerken çoğu zaman ve çoğumuzun yapmadığı bir şeyi yaptım; teşekkür ederken gerçekten güzel araba kullandığını sözlü olarak ifade ettim. Bu davranışım hiç birşey kaybettirmedi bana. Dahası, şoförün öyle bir "ben teşekkür ederim" deyişi vardı ki, gözlerinin içi gülüyordu. Pek rastlamadığı bu olay çok hoşuna gitmişti anlaşılan ve büyük bir ihtimalle giderken biraz daha güzel kullanmaya çabalayacak ve belki de bir takdir daha bekleyecekti. Takdir edildikçe daha saygılı, daha kibar, daha bir İNSAN olacaktı. Benim içimde ise ayrı bir mutluluk vardı; bir başka insanı az da olsa mutlu edebilmenin, gülümsetebilmenin, yüceltebilmenin verdiği mutluluk.
Lütfen esirgemeyin insanlardan güler yüzünüzü, takdirlerinizi, sevginizi ve saygınızı. Daha güzel bir hayat kurmak ne kadar kolaymış anlayın. Ve böyle yapın ki, yeri geldiğinde olumsuluklara da tepki göstermenin ne kadar önemli olduğunu anlayın. Bu arada; bu güzel yolculuk için tekrar teşekkür ederim 34 TFS 54 Erdoğan. Senin gibilere her daim saygı ve sevgilerimle. Yollarda daha çok Erdoğanlar görmek dileğiyle.

Hiç yorum yok: