Cuma, Şubat 05, 2010

Medine Memi olayı...

Bir kaç gazeteye baktım bugün...


Taraf, Vakit, Zaman, Milliyet, Vatan ve Cumhuriyet.


Bana göre, 4 Şubat 2010 tarihinin en önemli gündemi yukarıda adlarını saydığım gazetelerden Vatan, Milliyet ve Cumhuriyet' te 1. sayfadan verildi. Cumhuriyet' ten Mehmet Faraç köşesini de bu konuya ayırdı (http://kubilaygunduz.blogspot.com/2010/02/diri-diri-gomulmek-nedir-bilir-misin.html).

Taraf, Vakit ve Zaman ise bu olay hiç olmamış gibi davrandı. (Taraf' ın 5 Şubat tarihli sayfası aşağıdadır)




Olay; Adıyaman' ın Kahta ilçesine bağlı bir köyde yaşayan 16 yaşındaki Medine Memi adlı genç kızın ailesi tarafından diri diri gömülmesi ile ilgiliydi. Erkeklerle arkadaşlık kurduğu gerekçesi ile ailesi Medine' yi kümes içerisine kazdıkları kuyuya ellerini ve ayaklarını bağlayarak gömdükleri ortaya çıktı. Otopsi raporuna göre, genç kızın mide ve ciğerlerinde toprak tespit edildiği ve kızın canlıyken ve bilinci yerindeyken gömüldüğü ortaya çıktı.

Bu yapılanın canilikten başka bir şey olmadığı, bunu yapanların insan yerine konmadan en ağır cezalara çarptırılması gerektiği zaten ortada. Benim dikkatimi asıl çeken nedir biliyor musunuz? Bu haberin, ne haberi bu vahşetin, sözde demokrat olduklarını, Kürt sorununun ve Doğu-Güneydoğu sorunlarının bir numaralı takipçisi olduklarını her fırsatta dile getiren, bu uğurda ülke vatandaşlarını birbirine kırdıracak kadar ileri giden, zavallı politikacı, gazeteci, bürokrat döküntülerinin, bu olayı görmezden gelmeleri beni hiç şaşırtmadı.

Çünkü, dertleri Güneydoğu sorununu çözmek olsaydı, 1950' li yılların başında hiç beğenmedikleri CHP' lilerin toprak reformu taleplerini, bugün de savunur, bölgede yaşanan feodal düzenin yıkılması için ellerinden geleni yapar ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği' ni suçlamak yerine bu dernek ile cehaleti kırmak adına yarışmaları gerekirdi.

Taraf, haberi ilk sayfadan vermediği gibi, o Kürt ve Doğu sorunlarına sarılan yazarlarının hiç birisi de bu vahşete dikkat çekemedi o gün. Ve inanın çekmeyecekler de. Çünkü gerçek niyetleri bu değl, o bölgenin kalkınması, cehaletin kırılması, aşiret düzeninin çözülmesi işlerine gelmez.

Ve siz, vicdanı olan sizler, demokrasi isteyen, modern bir ülkede yaşamak isteyen, aklı ve bilimi, hoşgörüyü, adaleti savunan sizler, TARAF' ınızı belirlemenin zamanı gelmedi mi. Hiç, diri diri gömüldünüz mü, aklınız yerindeyken başınıza başınıza küreklerle toprak attılar mı?

Atmadılar diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Elleri içerimizde başları dışarıda olan birileri bu ülkeyi diri diri kuma gömüyorlar, anlamıyor musunuz?...

Boğulduğunuzu düşünmüyor musunuz?

Tehlikenin farkında mısınız?

Hiç yorum yok: