Cumartesi, Şubat 12, 2011

Gözü Yaşlı Başbakan - Hasan Pulur

Hani, Yeniçeri ağası, Yahudi bezirgânı yakalamış: “Hazreti İsa’yı siz çarmıha gerdiniz!”
“Aman ağam iki bin yıl önce olandan benim günahım ne?”
Yeniçeri ağasının cevabı:
“Olsun, ben yeni duydum!”
* * *
Sayın Başbakan’ın geçen hafta “Cumartesi Anneleri”yle yaptığı toplantı ve daha önce “12 Eylül”de idam edilenler için gözleri yaşararak söyledikleri, bize bu fıkrayı anımsattı...
Sanki Başbakan idamları yeni duymuş, yıllardan beri Galatasaray’a toplanan kayıp annelerin de niçin bir araya geldiklerini yeni öğrenmişti.
* * *
CHP Milletvekili Ali Rıza Öztürk de, çarşamba günü Meclis kürsüsünde konuşurken bunları söyledi, Başbakan’ın 20 Temmuz 2010’da “Cumartesi Anneleri” için “Ne iş yaptıklarını bilmiyorum, birileri tarafından kullanılıyorlar” dediğini hatırlattı ve devam etti:
Sayın Başbakan “Cumartesi Anneleri”yle yaptığı görüşmeden sonra: “Biz, demokrasi için, hukukun üstünlüğü için, 12 Eylül müdahalesiyle yüzleşmek için, 12 Eylül’e ‘evet’ derken birileri buna ‘hayır’ dedi ve ‘hayır’ demeye devam ediyor, diyor. Oysa Sayın Başbakan unutuyor, bu Meclis’te faili meçhul siyasi cinayetlerin araştırılması ve günışığına çıkarılması için Mersin Milletvekili olarak benim Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili arkadaşlarımla birlikte verdiğimiz araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önerge, 6 Nisan 2010 tarihinde Genel Kurula geldi; faili meçhullerin araştırılmasına karşı çıktı AKP milletvekilleri.
22 Haziran 2010 tarihinde geldi, yine AKP milletvekilleri, faili meçhul bırakılan siyasi cinayetlerin araştırılmasına yine karşı çıktılar.
3 Kasım 2010 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’na faili meçhul bırakılan siyasi cinayetlerin araştırılması önergesini yeniden getirdik, yine AKP oylarıyla reddedildi. 27 Kasım günü, BDP grubu, faili meçhullerin araştırılması önergesini getirdi. Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak, önergenin kimden geldiğine bakmaksızın, talebin niteliğine bakarak bu önergeye Cumhuriyet Halk Partisi’nin destek vereceğini söyledik, ama AKP oylarıyla bu önerge de reddedildi.”
* * *
Mersin CHP Milletvekili adeta “hodri meydan” dedi:
“Öyle anlaşılıyor ki Sayın Başbakan’ın, Adalet Komisyonu’nda bekleyen kanun tekliflerinden haberi yok.
Gün o gündür, Sayın Başbakan faili meçhul cinayetlere karşı istismarcılıktan vazgeçmelidir. 12 Eylül 1980 darbesini istismar etmekten vazgeçmelidir. Faili meçhul cinayetlerle yüzleşmek istiyorsa, kayıplarda, işkencelerde ölenlerin failleriyle hesaplaşmak, yüzleşmek istiyorsa, 12 Eylül 1980 darbesiyle hesaplaşmak istiyor ise bu önergemize AKP milletvekilleri kabul oyu verirler; faili meçhullerle hesaplaşmanın yolu açılır. 12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili kanun teklifimi AKP grubu destekler, 12 Eylül 1980’le hesaplaşma konusunda AKP grubunun samimi olduğunu biz de öğrenmiş oluruz.”
* * *
Cevap vermek, İnsan Hakları Komisyonu Başkanı, eski sosyal demokrat, yeni AKP’li Zafer Üskül’e düştü.
Zafer Üskül uzun uzadıya konuştu, oysa konuyu tek cümleyle de özetleyebilirdi:
“Alt komisyon kurduk, inceliyoruz!”
Diyeceksiniz ki lafı uzatma, ne olmuş onu söyle!
Elbette söyleyeceğiz...
Ali Rıza Öztürk ve arkadaşları tarafından verilen önerge, Meclis’te kabul edilmedi.
Önergede “Gözaltında ve hapishanelerde ki kayıplar, ölümler ve faili meçhul cinayetlerin araştırılması” isteniyordu.
AKP milletvekillerinin reddettiği önerge buydu.
Ve Sayın Başbakan da iki gün önce, “Cumartesi Anneleri”ni gözleri yaşlı dinliyordu.

Hiç yorum yok: