Cuma, Temmuz 12, 2013

Sisi’yi gören El Beşir’i nasıl göremedi? - Mehmet Yılmaz

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı Mısır’daki darbeyi “insanlığa karşı suç” olarak değerlendiren bir suç duyurusunu işleme almış ve soruşturma başlatmış.

Soruşturma, Türk Ceza Kanunu’nun 13. ve 77. maddelerine dayanılarak yapılacakmış.
Bununla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı ve MİT’ten de darbeye yönelik bilgi istenecekmiş.

İlk bakışta bir hukuki fantezi gibi görünüyor ama unutmayalım ki Şili diktatörü Pinochet de İspanyol yargıç Garzon’un İspanya’da başlattığı bir soruşturma nedeniyle İngiltere’de tutuklanmıştı.

Bu soruşturma da dileyelim ki işe yarasın, diktatörler, darbeciler, katliamcılar dünyanın hiçbir köşesinde rahat yüzü göremeyeceklerini bilsin.

Ama” sözcüğünü kullanmak artık ayıp sayılıyor, fakat bu durumda kullanmak zorundayım: Ama ben hukukçuda tutarlılık ararım!

Merak ettim, soruşturmayı yürüten savcılık, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin, Sudan Devlet Başkanı El Beşir hakkında “insanlığa karşı suç ve soykırım” suçlamasıyla tutuklama kararı verdiğinden haberdar değil miydi?

Haberdar olmaması düşünülemez, çünkü gazeteler günlerce bunu yazmıştı. Katil, Başbakan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye geldiğinde de aynı durum tekrar tekrar hatırlatılmıştı.

Şimdilik 53 kişinin ve demokrasinin katili durumundaki Sisi’nin işlediği suçu takip edenin, 200 bin kişinin ölümünden sorumlu tutularak hakkında tutuklama kararı verilmiş olanı takip etmemesi tuhaf değil mi?

Savcılığı göreve davet ediyorum:

Hakkında uluslararası tutuklama kararı olan bir soykırımcıyı Türkiye’ye geldiğinde tutuklamayan polisler, onların amirleri ve onlara bu emri veren siyasiler hakkında da hemen bir soruşturma açılmalı.
Açılmalı ki Sisi hakkında yaptığı soruşturmanın bir gösteriş değil, gerçek adalet ve insanlık arayışının sonucu olduğunu herkes kabul etsin!

Hiç yorum yok: