Pazar, Şubat 15, 2009

Her Zaman İktidar Yalakası Ol, Bu bir Yol Bulma Metodudur

Geçen sene yapılmış bir kısa film var. Adı; Mutlu Ol Bu Bir Emirdir.

Plato yapıma ait bu kısa film internet ortamlarında çokça dolaşmakta ve olumlu olumsuz eleştiriler almaktadır.

Plato Film bilindiği üzere TRT ile yaptığı anlaşma üzerine, reyting yaptığı kadar para kazanan Sinan Çetin' in şirketidir. Zaten bu kısa filmin yönetmeni de kendisidir.

Önce filmi izleyin bence;




Film tam anlamıyla eğlencelik ve güzel... Hatta komik ve acı... Ancak iki nokta var:

1- Cumhuriyet döneminde Halk Müziği yasaklanmamıştır. Türk Sanat Müziği 7-8 ay gibi bir süre saçma bir şekilde yasaklanmıştır. Atatürk' ün mecliste yaptığı, klasik batı müziğinin devrimlerin bir parçası olması gerektiğini, halkın çağdaş dünyaya açılmasında müziğin de önemli olduğunu ima eden konuşması üzerine bazı dangalak aklı evvellerin koyduğu saçma bir yasaktır. Sonuçta büyük bir hata olmuştur. Devrimlerin yaratıcısı olan Atatürk' ün kısa bir sürede olsa göz yumduğu ya da bilmediği (çünkü kendisinin Türk müziğine olan ilgisi ve sevgisi zaten bilinen bir gerçektir) hatalarından bir tanesidir. Zaten bir faydası olmayacağı ve saçma olduğu anlaşılıp kaldırılmıştır.

2- Türkiye' de yıllarca uygulanan Kürtçe konuşma ve müzik yasağının tamamen karşısında olan birisi olarak şunu söylemek isterim ki, Sinan Çetin' in bu kısa filmi hem abartısıyla, hem de bilerek Halkın daha fazlasının etikileneceğini bildiğinden Türkülere yasak konmuş gibi göstermesiyle farklı emeller gütmektedir. Çok demokrat(?) ve halk adamı Sinan Çetin' i Kürtçe müzik yasaklarının olduğu dönemlerde de, ya da Madımak' ta türküler ateşe verilirken de sahnede görmek isterdik.

Bu iki nedenden dolayı, zamanlamasından ve iktidar kadrolarıyla iş ilişkisinden dolayı ve en önemlisi hiç de halk adamı olayan karakteri bilindiğinden dolayı Sinan Çetin' in fırsatçılıktan başka bir şey yapmadığından adım kadar eminim...

Sevgiler

Hiç yorum yok: