Çarşamba, Ağustos 07, 2013

Dört Tarz-ı Neşriyat - Mehmet Tezkan

Ekrem Dumanlı Zaman’daki yazısında ‘Üç Tarz-ı Neşriyat’tan söz etmiş..
Ölümüne köstek olan gazetecilik.. Ölümüne destek veren gazetecilik.. Orta yolda duran gazetecilik ayrımı yapmış..
İlk bakışta ‘gazetecilik’ kelimesi yerine oturmamış gibi dursa da değil.. Oturmuş!..
Doğrudur; gazeteciliğin yüklendiği anlam ne destek ne de köstek olmaya izin verir.. Ama maalesef bir süredir gazetecilik yüklendiği anlamın dışına çıktı.. Farklılaştı!..
*
Meseleye iktidar muhalefet ayrımı yaparak bakarsak (ki yapmamız gerekir, iktidar icradır, iktidar karar vericidir, her daim gözler üzerindedir; çünkü kararları insanların yaşamını etkiler) karşımıza Dört Tarz-ı Neşriyat çıkar..
Üçü her ülkede görülen cinsten.. Biri bize özgü..
İktidara ölümüne köstek olan, her yaptığını eleştiren, fırtına çıksa iktidarı kabahatli bulan bir anlayış var.. Yaygın olmasa da var..
Tam tersi de mevcut.. Kendini iktidarın parçası gören yazarlar istemediğin kadar.. Kendilerini iktidardaymış gibi gördüklerinden, kendilerini iktidarın medya kolu olarak kabul ettiklerinden övgüde sınır tanımıyorlar..
Alkışı her daim eksik etmiyorlar.. Yaptıklarına kılıf da bulmuşlar; misyon gazeteciliği..
*
Bir de orta yolda duranlar var.. Doğruya doğru, eğriye eğri diyenler.. Dumanlı’nın tabiriyle, ateşten gömlek giymeyi göze alanlar..
En güzel yol, bu yoldur ama bizim gibi kutuplaşmış toplumlarda o yolda durmak çok zordur..
*
Gelelim bize özgü tarza.. Adı; muhalefete muhalefet etmek..
Şöyle icra ediliyor; Ana muhalefet icranın başındaymış gibi gece gündüz eleştiriliyor.. Ana muhalefet kötüye giden her şeyin müsebbibi ilan ediliyor.. Hiçbir şey bulmazlarsa 60-70 yıl önceki hadiselerin hesabı sorulmaya kalkılıyor..
Minik misalle bitireyim; geçen gün bi kanalda yüzde 10 seçim barajı tartışılıyor.. Yorumcunun biri yüzde 10’a CHP’nin sahip çıktığını, bu konuda atılan adımlara köstek olduğunu söyledi..
CHP barajın indirilmesi için kanun teklifi verdi, AKP reddetti diye uyardılar.. Yorumcu benim haberim yok dedi; suçlamayı sürdürdü..
Dördüncü Tarz-ı Neşriyat da bu..

Hiç yorum yok: