Çarşamba, Ağustos 28, 2013

Gizli Ajanda - Mehmet Yılmaz

YENİ anayasayı yapacak komisyon bir süredir anayasanın ilk maddelerini yazma konusunu tartışıyor.
Şu anda yürürlükte olan anayasanın ilk üç maddesi Türkiye'nin bir cumhuriyet olduğunu ve bu devletin demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti niteliklerini tanımlıyor. Dilinin Türkçe olduğunu, bayrağını, marşını, başkentini belirtiyor.
Bir dördüncü madde var ki o da "bu maddelerin değişmez ve değiştirilmesinin teklif dahi edilemez olduğunu" söylüyor.
Şu anda tartışma konusu olan madde bu dördüncü madde.
AKP ve BDP devletin niteliklerini belirten ilk üç maddenin "değiştirilebilir" olması gerektiğini savunuyor, CHP ve MHP ise buna karşı çıkıyor, devletin niteliklerinin değiştirilemez olması gerektiğini savunuyor.
AKP ve BDP'nin önerisi kabul edilirse, güçün birinde mesela laiklik karşıtı bir parti, yeterli çoğunluğa ulaşırsa devletin laik niteliğini kaldırıp, bir şeriat devleti kurabilir.
Ya da monarşist bir parti yeterli çoğunluğu elde ederse cumhuriyeti kaldırıp, saltanatı yeniden getirebilir.
Aynı şekilde devletin dili, bayrağı, hukuk devleti olma özellikleri de tartışma konusu olabilir, yeterli çoğunluğa ulaşan isterse bunlardan da vazgeçebilir, bayrağı değiştirebilir, dili değiştirebilir ya da başka dilleri ekleyebilir vs.
Acaba AKP ve BDP bu maddelerin "değiştirilemez" olmasından neden memnun değil?
Başbakan'm gelecek ile ilgili hayali önümüzdeki genel seçimde AKP'nin anayasayı tek başına değiştirecek bir çoğunlukla TBMM ye girmesi.
Bunu en çok kendisini tek yetkili diktatör yapacak "ala Turka başkanlık sistemi" için istiyor.
Dördüncü madde tartışmalanndan sonra ortaya çıkıyor ki istediği tek değişiklik sistem ile ilgili değil, aynı zamanda devletin niteliklerini de değiştirebilir bir yetkiye kavuşmayı hayal ediyor.
"Gizli ajandayı" ortaya çıkarmaya sanırım, ondan sonra sıra gelecek.

12 Eylül kurumunda ne işin var hocam?

AKP nin anayasa danışmanı Prof. Dr. Yavuz Atar, "dördüncü maddenin kaldınlmasını ve devletin niteliklerinin değiştirilebilir olmasını" komisyonda şöyle savunmuş, Radikal'de okudum: "5 generalin yaptığını değiştiremeyecek miyiz? Biz darbeciler kadar olamayacak mıyız? Anayasayı halka karşı korumak isteyenler böyle yaptılar".

Profesör unvanlı bir demagog ile karşı karşıyayız! Ve bütün demagoglar gibi karşısındakileri aptal zannediyor.
îlginç olanı Prof. Dr. Yavuz Atar hükümet kontenjanından YOK üyeliğine de atanmıştı.
Kendisi bu görevi severek kabul etmiş olmalı ki istifa ettiğini filan duymadık.
YÖK dediğiniz nedir? 12 Eylül cuntasının, üniversiteler üzerinde vesayet kurmasının aracı! Profesör Bey, "askerlerin yaptığını değiştiremeyecek miyiz" diye sormayı biliyor ama YOK'te görev yapmaya da itirazı yok! Söze gelince 12 Eylül'ün darbeci generallerinin yaptıklarına karşılar ama siyaset üzerinde antidemokratik vesayetin uygulama araçlarından birincisi olan yüzde 10 barajının kalkmasına karşılar.
Başbakan sorulunca "Barajı ben koymadım ki ben kaldırayım" diye yanıt veriyor.
"Sandık da sandık" diyor ama milletin özgür iradesinin sandığa yansımasının önündeki en büyük engel olan 12 Eylül cuntasının seçim barajını canı gibi savunuyor! Devletin laik ve demokratik hukuk devleti özelliğinin kaldırılabilmesini, bayrağının, dilinin değiştirilebilmesinin mümkün olmasını 12 Eylül'e karşı çıkmak için yaptığını söylüyor ama 12 Eylül rejiminin en büyük miraslarından biri olan Siyasi Partiler Kanunu'ndan hiç söz etmiyor.
Demek ki asıl mesele 12 Eylül rejimi filan değil.
Asıl mesele devletin niteliklerini değiştirebilmenin yolunu açmak. Öncelikli dertleri de laiklik sanıyorum.
Bunu yapabilmek için de BDP'nin önüne bir "anadil" havucu uzatmayı planlıyorlar gibi.
Yoksa BDP, bu işte AKP'nin kuyruğuna neplen takılsın ki?

Hiç yorum yok: