Perşembe, Şubat 28, 2013

Pardon Bakan görevden alınmamıştı - Mehmet Yılmaz

ESKİ Sağlık Bakanı için dün bu köşede yazdığım yazıda "Başbakan görevden aldı" diye yazmıştım. Öğlen saatlerinde Hıncal Uluç aradı ve şöyle dedi: "Sen Mülkiye'nin arka kapısından mı çıktın, kim mezun etti?" Hıncal Ağabey, Sağlık Bakanı'nın görevden alınmadığını, istifa ettiğini hatırlatınca, bende de jeton düştü! Biraz geç oldu ama olsun.

Evet, Sağlık Bakanı görevden alınmadı, kendisiyle birlikte "gönderilen" diğer bakanlar gibi istifa etti.

Çünkü bizim anayasal düzenimizde'başbakanların, bakanlan görevden almak gibi bir yetkileri yok. Normal olarak Başbakan bir bakanla çalışmak istemiyorsa istifasını isteyebilir, bakan istifa etmek istemezse bu kez Başbakan gidip hükümetinin istifasını Cumhurbaşkanı' na verir. Cumhurbaşkanı, yeni hükümetin güvenoyu alacağını düşünürse görevi yine aynı Başbakan'a verir, böylece yeni hükümette o istenmeyen bakan yer alamaz.

Bu çetrefilli yollara girmemek için bizim siyaset geleneğimizde bakanlardan boş kâğıda imza atmaları istenir, Başbakan bunu alır kasasına koyar, canı istediğinde de üzerine bir istifa mektubu yazıp kendi kendisine verir, işleme alır.

Son zamanlarda bu boş kâğıda imza atmanın iyice çığınndan çıktığını da biliyoruz.

Artık kanun teklifleri bile böyle kâğıtların üzerine yazılıyor, milletvekili altında kendi imzası bulunan kanun teklifinin ne olduğundan çoğu kez haberdar bile olmuyor.

"Türk işi demokrasi" böyle! Yoksa "Türkiyeli işi demokrasi" mi demeliydim?

Hiç yorum yok: