Cuma, Ağustos 15, 2014

ABD Tatili Gezi Notları 5 - Üçüncü Gün (Grand Kanyon, Las Vegas)

16 Nisan 2014 - Çarşamba

Sıcak bir Las Vegas gününde daha, kendimizi çölün biraz daha derinliklerine atmak ve bir doğa harikası olduğunu okuduğumuz, duyduğumuz Grand Kanyon'u canlı olarak görmek için 3 saat sürmesini beklediğimiz 136 millik bir yolculuğa çıktık sabah erkenden.

Güneşli ve sıcak bir günde, 95 ve 93 numaralı otoyolları takip ederek MOHAVE Çölünün göbeğine doğru yol aldık. Sıcak havanında yanı sıra, neredeyse açtığımız her radyo istasyonunda çalan Pharrell Williams'tan "Happy" yolu biraz daha eğlenceli kıldı.
Las Vegas - Grand Canyon Rotası
ABD'deki üçüncü günümüzde, üçüncü eyalet sınırlarına doğru yol aldık. California ve Nevada'dan sonra Arizona.

Tamamen çöl olan bu rota üzerinde Boulder City ve ünlü Hoover Barajı dışında başka görülecek bir şey yoktu. Kayalık Şehir anlamına gelen Boulder City 1930'lu yıllarda, Hoover Barajı inşaatında çalışan işçiler için kurulmuş geçici bir kasaba iken, şimdi 15 bin nüfuslu ama son derece şirin, sakin ve
Mohave Çölünde selfie
Resmin Çekildiği Nokta İçin Tıklayın
zengin görünümlü, sayfiye kasabası tadında bir şehir olmuş.

Çöl yolculuğunun sonunda, muhteşem güzelliğe ulaştık. Colorado Nehrinin milyonlarca yıl boyunca yararak, kırarak oluşturduğu 500 km'lik dev yarık.

Kanyon hakkında bir şeyler yazmadan önce bölge ve ekonomisi üzerine de bir şeyler karalamak lazım.

500 km'lik kanyonun kuzey ucuna yakın bir bölgede 2007 yılında yapılan ve seyir zevkini arttırmak için tabanı kırılmaz camdan üretilen Skywalk, kanyon kenarından 20 metre açıkta yürüyerek yaklaşık 1.400 metreden kanyon zeminini izleme keyfi sunuyor. Yapım aşamalarını anlatan National Geographic'in Mega Yapılar belgeseli zaman zaman hala yayınlanmakta olduğundan, denk gelirseniz seyretmenizi öneririm.

Skywalk'ın yapımı ve konumunun yanı sıra, sahipliği, finansmanı ve yönetimi de çok ilginç. Büyük bir hukuk mücadelesinden sonra bölgenin kendilerine ait olduğunu kabul ettiren Hualapai Kabilesi, bu bölgeyi turizme açarak, kendileri için de büyük bir gelir kaynağı yaratmışlar. Hukuk mücadelesinin yanı sıra, sayıları sadece 2000 olan Hualapai yerlileri içerisinde kutsal sayılan bu topraklarda yapılmak istenen çalışmaya karşı olanlar da olmuş. Fakat nihayetinde, hatırladığım kadarıyla 25 milyon USD harcanarak skywalk inşaa edilmiş. Elbette, bu kadar emek, mücadelenin karşılığını almak isteyen Hualapai yerlileri karşılığını da almışlar.

Eagle Point
Resmin Çekildiği Nokta İçin Tıklayın
Bölgeye ulaştığınızda ilk dikkatinizi çeken sağda küçük bir havaalanı, solda da helikopter pistleri oldu. Bölge Skywalk sonrasında tam bir turizm patlamasına sahne olmuş. Bizim de gittiğimiz gün iğne atsanız yere düşmez şeklinde tabir edilebilecek kadar kalabalıktı. Onlarca tur otobüsü ve helikopter, yüzlerce otomobil ve binlerce insan.

Bölgeye ulaştığınızda ilk önce sizi satış toplanma alanı olarak da ifade edilebilecek ama aslında satış ve para toplama alanı sayılacak bölgeye alıyorlar..  Burada çeşitli hediyelik eşyalar, yiyecek ve içecek bulmak mümkün. Sonrasında ise size iki alternatif sunuyorlar, Skywalk yürüyüşü dahil ve hariç iki ayrı tur. Hatırladığım kadarıyla, Skywalk dahil ilk turun fiyatı kişi başı 85 USD kadardı. Biz gerek bütçe ayarlaması, gerekse Skywalk için 1-2 saati bulabilecek bir sıra beklemeye razı olmadığımız için 37 USD'lık küçük paketten satın aldık. Bu pakette, Hualapai Range, Eagle Point (Skywalk'un bulunduğu bölge) ve Guano Point turu vardı. Sizi dışarıdaki ring seferi yapan otobüslere gönderiyorlar ve hop on-hop off çalışan sistem ile tur içerisindeki 3 duraktan istediğinizde istediğiniz kadar vakit geçirebiliyorsunuz.

Guano PointResmin Çekildiği Nokta İçin Tıklayın
Öneri olarak ilk aklıma gelen, muhakkak bir yürüyüş ayakkabınız olsun. Benim ayağımdaki Converseler idare ederdi ama Öznur'un şirin ve narin sandaletleri yürüyüşü eziyete çevirmeye yetti. Allahtan manzara çok güzeldi de, eziyete değdi diyebildik. İkinci önerim ise şu; Hualapai Range denilen ve resmen uydurulmuş ve çok kötü dizayn edilmiş bir Hualapai yerleşim alanı replikasına zaman ayırmanıza hiç gerek yok. Tamamen turist yolma üzerine kurgulanmış saçmalık derecesinde kötü bir yer.

Guano PointResmin Çekildiği Nokta İçin Tıklayın


Sonrasındaki gözlem noktaları hakkında ise buraya yazılabilecek pek bir şey yok. Ne yazacaklarım ne de bu sayfada göreceğiniz resimler, çıplak gözle göreceğiniz güzelliğin binde birini anlatmaya yeter. Kısaca şunu söyleyeyim; doyumsuz ve hayranlık verici. İlla bir derece vereceksek Guano Point manzarası daha güzel.. Kanyonun büyüklüğünü daha rahat anlamanız için kanyon içerisinde tur atan onlarca helikopteri izlemeniz yeterli oluyor. Kamyonet büyüklüğündeki helikopterler kanyon içerisinde sivrisinek kadar kalıyor.

Uyarı
Uyarının alındığı nokta için Tıklayın
Kanyonda geçirdiğimiz yaklaşık 4 saatin ardından, Las Vegas dönüş yoluna verdik kendimizi. Burada ufak bir kaza atlattık. Normalde araba kullanırken mümkün olduğunca dikkatli olan ve yorulduğunu hisseder hissetmez dinlenmeyi tercih eden ben, kendime geldiğimde sol şeridi de aşmış ve çöle dalmış bir halde uyandım. Gözlerimin açık olduğuna yemin edebilirdim ama uyumuş olduğum gerçeği gün gibi ortadaydı. Yan koltukta uyuyan Öznur da en az benim kadar şaşkın ve korku dolu olarak uyandı. İş nedeniyle mecburan araba kullanan sevgili karım, bu kez yorgun kocası nedeniyle direksiyona geçti. Henüz daha 5 dakika olmamıştı ki, yol kenarında kurulmuş köy bile denilemeyecek, inlerle cinlerin seyircisiz maç yaptığı bir kasaba girişinde 25 mph hız sınırını gördük. Öznur yavaşlayayım mı diye sorduğunda, ABD'deki ilk 3 gün boyunca mümkün olduğunca hız sınırlarının makul seviyelerde aştığım için ve de genelde hız sınırlamalarına pek uyulmadığını düşündüğüm için "devam et" deyiverdim. Kasabayı henüz geçmeden arkamızdan bir siren ve Mohave Şerifi Oscar'ı gördük... Gitmeden incelediğim bilgilere göre polis çevirdiğinde araçtan inmememiz gerektiğini bildiğimizden bekledik, eli belindeki silahında gayet sakin ve kibar Oscar bazı sorular sorduktan ve aracındaki bilgisayarında bir miktar araştırma yaptıktan sonra, yandaki hediyemizi uzattı bize. Sadece bir uyarı olan bu kağıt parçası, bir kez daha yakalanırsak cezayı yiyeceğimizi beyan ediyordu.

Yol üzerinde Boulder City'ye kadar Öznur kullanmaya devam etti. Giderken hayran olduğumuz bu kasabada durduk ve Jack'in yerini keşfettik. Bütün kasabanın orada toplandığını tahmin edeceğimiz kadar kalabalık olan bu güzel restoran-barda yemeğimizi yedik ve tekrar yola koyulduk. Tripadvisor'da da yorumumuzu yaptığımız bu kasaba ve Jack's Place mutlaka uğranılması gerekenler listesine alınmalı.

Akşama doğru otelimize ulaştığımızda, Las Vegas'taki son gecemizde kendimizi sokaklara ve kumarhanelere bıraktık. Daha önce de bahsettiğim gibi, ihtişamın her şeyin önünde olduğu bu şehirde mutlaka Strip üzerindeki bir otelde kalmaya ve mümkün olduğunca çok otel gezmeye çalışın. Elbette tarihi değeri olan eserler göremeyeceksiniz ama her an hayretler içerisinde kalacağınız bir şeylere rastlamanız mümkün. Uzun bir yürüyüşün ardından zaten yorgun olan vücutlarımız "yatak yatak" diye yalvarırken, tatilden önce hayal ettiğim Las Vegas'ta Texas Hold'em oynama şansımı araştırmak adına kumarhanelere daldık. Poker meraklıları için tavsiyem şudur, kumarhanelerin içerisindeki krupiyeye karşı oynanabilecek en keyifli oyun Black Jack (21) iken, pokerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Keyif almayacağınız garanti. Ama üzülmeyin, ben her ne kadar geç fark etsem de her kumarhanenin bir poker odası var. İçeride 10 kişilik masalarda krupiye sadece hizmet verip, oyun başına 1 USD kasa hakkı ve bahşiş ile idare etmekte iken siz keyfile 9 rakibiniz ile oyun oynayabilirsiniz. Rakamlar da ürkütücü değil. Herkese göre masa var. Genelde 300 USD azami chip hakkı tanınmakta ve limitli oyun imkanı da sunmaktalar. İsterseniz yine chip sınırı olmakla beraber limitsiz arttırma imkanı olan masalarda da oynayabilirsiniz. Ben de keyif aldım ama gece ilerlediğinde, tüm gün ayakta olmanın verdiği yorgunlukla da olsa gerek saat 2 gibi odaya gittik. Gezi öncesinde belirlediğimiz 250 USD kumar bütçemiz 25 USD eksiği ile yerinde duruyordu.





Hiç yorum yok: